Centrul de securitate al telecomunicațiilor din Canada (CST) declarat „recalcitrant”
Centrul de securitate de telecomunicații (CST) este agenția canadiană de spionaj echivalentă cu Agenția de securitate națională a Statelor Unite (NSA), cu Direcția generală pentru securitate externă (DGSE) a Franței sau cu Serviciul de telecomunicații speciale al României.
Centrul de securitate de telecomunicații (CST) este, teoretic, supus prin lege unor „evaluări” de supraveghere, efectuate de Oficiul de supraveghere a activităților în materie de securitate națională și informație (OSSNR) și de Comitetul de parlamentari pe securitate națională și informație (CPSNR), care produce un raport anual privind activitățile Centrului de securitate de telecomunicații (CST).
Aceste rapoarte dezvăluie o atitudine recalcitrantă constantă a Centrului de securitate de telecomunicații (CST) față de transparență și în furnizarea de informații relevante care ar permite „organelor de supraveghere” să evalueze în mod adecvat legalitatea, caracterul rezonabil și necesitatea activităților desfășurate de Centrul de securitate de telecomunicații (CST), inclusiv informații care ar dezvălui nerespectarea obligațiilor de către Centrul de securitate de telecomunicații (CST) - un alt element raportat de numeroasele rapoarte ale „organelor de supraveghere”.
Mai simplu spus, organismul care supraveghează Centrul de securitate de telecomunicații (CST) depinde de fapt de CST și de ceea ce CST-ul alege să-i arate sau nu. Dacă elemente îi sunt ascunse, „organul de supraveghere” nu poate determina dacă încălcări ale legilor sunt comise de către CST, fie punctual, fie sistemic.
În acest sens, unul dintre aceste rapoarte a denunțat, de exemplu, faptul că „dificultățile sistemice și de lungă durată au împiedicat capacitatea OSSNR-ului de a examina în mod adecvat activitățile de securitate națională ale CST-ului”. Un articol publicat de ziarul La Presse în 2023 a rezumat problematica (tradus din limba franceză) :
„Agenția federală de securitate recalcitrantă în a accepta examene independente
(Ottawa) O cultură a ”rezistenței” la examenele independente ale Centrului de securitate de telecomunicații Canada (CST) împiedică eforturile de a se asigura că agenția de securitate cibernetică respectă legea, potrivit documentelor interne obținute de La Presse Canadienne.
Oficiul de supraveghere a activităților în materie de securitate națională și informație (OSSNR), o agenție însărcinată cu supravegherea agențiilor de securitate, și-a exprimat frustrarea în 2021, spunând că ”provocările sistemice și de lungă durată au împiedicat capacitatea OSSNR-ului de a evalua în mod adecvat activitățile de securitate națională ale CST-ului”. […]
CST monitorizează comunicațiile […], e-mailuri, apeluri telefonice, mesaje text sau transmisii prin satelit. […]
Agenția este un component cheie a rețelei de partajare a informațiilor cunoscută sub numele de Five Eyes, formată din Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.
OSSNR a publicat luna trecută documentele interne obținute în baza Legii privind accesul la informații, în urma unei solicitări a lui Bill Robinson, un cercetător senior la Citizen Lab al Universității din Toronto. Dl. Robinson a solicitat o copie a documentelor legate de discuțiile pe tema cooperării CST-ului.
În ianuarie 2021, un membru al OSSNR și-a exprimat îngrijorarea fostului ministru al Apărării Harjit Sajjan, spunând că relația dintre cele două entități nu se ridica la nivelul așteptărilor.
Un raport care detaliază conversația indică faptul că ”accentul a fost pus pe lipsa accesului la informațiile CST-ului”, precum și pe timpul de răspuns care ar putea prelungi evaluarea cu trei luni.
CST-ul ”necesită o schimbare de cultură de la rezistență, ofuscare și defensivă față de cooperare, spre transparență și angajament pozitiv”, se sublinia într-un memo din 2021.
Aceste dificultăți ”afectează negativ capacitatea de a îndeplini mandatul și de a asigura transparența și responsabilitatea activităților CST-ului”.
Dl. Robinson a spus că aceste frustrări sunt îngrijorătoare, deoarece ”evaluările sunt o modalitate crucială de a asigura că aceste agenții funcționează bine” […].