Interviu la UdeS : „Studiind, practicând, predând : o carieră în drept”

Pe 16 aprilie 2017, Jurnalul L’Obiter al Facultății de Drept a Universității din Sherbrooke (Canada) a publicat un interviu cu mine. Obiectivul acestui interviu a fost acela de a motiva viitorii avocați ai Facultății să descopere dreptul penal, și de ce nu, să aibe mai mult de o carieră în același timp în domeniul juridic.

Pe 16 aprilie 2025, pentru a sublinia 8 ani de la publicarea sa, vă prezint aici articolul integral, tradus din limba franceză :

Studiind, practicând, predând : o carieră în drept

Av. Claudiu Popa deține o licență în drept și un masterat în drept la Universitatea din Sherbrooke. În prezent este lector universitar și doctorand la Universitatea din Sherbrooke. Av. Popa este și fondatorul cabinetului ACP | Avocați, specializat în drept penal, printre altele. Vă prezentăm cariera sa profesională interesantă și complexă pentru a inspira tinerii studenți și a le arăta că nu există o singură cale către o carieră în drept.

Ne-am întâlnit la Facultate pentru a discuta despre întreaga sa carieră și a vedea ce are de spus viitorilor avocați.

Întrebări și răspunsuri

Întrebare : De ce ați ales Universitatea din Sherbrooke?
Răspuns : În primul rând, pentru că este una dintre cele mai bune școli de drept francofone din America de Nord. Am amintiri excelente din timpul meu ca student la licență. Unul dintre aspectele pe care le-am apreciat foarte mult a fost corpul profesoral al Facultății de drept, care se distinge prin profesioniști competenți și disponibili, apropiați de studenți și care predau în grupuri mici, permițând astfel o relație cordială, directă și rapidă cu studenții. Un alt avantaj îl constituie numeroasele activități practice oferite în cadrul Facultății, atât la nivel academic, cât și la nivel social : activități practice de comunicare juridică, procese simulate, activități clinice, stagii la diferite Curți de justiție, școli de vară, proiecte pro bono, concursuri în interiorul și în exteriorul Facultății, etc. Se adaugă la acestea posibilitatea de a se implica în asociația studențească, în diferite cluburi sau jurnale studențești, precum L’Obiter sau comitetul de redacție al Revistei de drept a Universității din Sherbrooke (R.D.U.S.), etc. Aceste tipuri de activități practice, combinate cu activitățile tradiționale de învățare, contribuie la construirea identității viitorului avocat.

Întrebare : De ce ați ales dreptul penal ca domeniu de activitate?
Răspuns : Dreptul penal este o ramură a dreptului foarte pasionantă și importantă, întrucât îndeplinește în mod tradițional mai multe funcții considerate esențiale în societățile occidentale : menținerea ordinii publice, conformitatea socială, protejarea victimelor, asigurarea de măsuri descurajatoare și punitive pentru ceea ce societatea a definit ca infracțiune etc. Foarte invaziv și plin de consecințe, acest domeniu are uneori ca efect limitarea semnificativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în cauză. Pe de altă parte, în lipsa unor investigații adecvate de către autoritățile de poliție și a unei munci etice din partea instituțiilor care prestează serviciul de urmărire penală, infracțiunea ar putea fi cu greu combătută. Este un echilibru foarte fin, de natură juridică, filozofică, sociologică și ideologică, pe care sfera dreptului penal în ansamblul său (autorități de poliție, practicieni, judecători, profesori, cercetători, etc.) trebuie să se străduiască constant să-l mențină. Este o sarcină dificilă, dar extrem de pasionantă și care te responsabilizează.

Întrebare : Care este experiența dumneavoastră juridică ce v-a determinat să deveniți doctorand, avocat în practică privată și lector universitar astăzi?
Răspuns : Cariera mea profesională în drept a început cu adevărat atunci când am fost acceptat pentru un post de stagiar în cadrul programului cooperativ de un birou regional al Parchetului din Quebec. Am lucrat în special cu echipa de apeluri pe dosare foarte interesante destinate Curții de Apel din Quebec și Curții Supreme din Canada. După finalizarea pregătirii universitare și a Școlii Baroului, am terminat stagiul de pregătire profesională la Parchetul din Quebec. O experiență foarte bogată care mi-a permis să dobândesc, într-un timp foarte scurt, toate abilitățile necesare pentru a deveni avocat pledant. Acum îmi concentrez eforturile profesionale la ACP | Avocats, un cabinet de avocatură foarte dinamic și modern, care pune accentul pe o relație de încredere, empatică și de respect față de clienții săi, oferind în același timp servicii de înaltă calitate. Pe lângă dezvoltarea mea profesională, am urmărit alte două pasiuni care îmi plac foarte mult : studiile superioare și predatul la nivel universitar.

Întrebare : Ce părere aveți despre pregătirea oferită viitorilor avocați?
Răspuns : Licența în drept și Școala Baroului oferă avocaților un set foarte important de abilități, concentrate în primul rând pe practica juridică de zi cu zi. Cu toate acestea, pentru mine a fost întotdeauna foarte important să-mi extind cunoștințele, abilitățile intelectuale și competențele dincolo de standardul profesiei. Aici apare nevoia de a dezvolta competențe suplimentare, provenind din sfera științifică a dreptului precum cercetarea aplicată, dobândite inițial la nivel de masterat și acum la nivel de doctorat, înțelegerea și integrarea adecvată a altor discipline importante precum sociologia, psihologia și filozofia în efortul de clarificare a cunoștințelor juridice sau chiar creșterea abilităților de sinteză și analiză în procesul de redactare științifică. Aceste aptitudini suplimentare pot fi folosite apoi nu numai în desfășurarea unei cariere academice, ci și în practica avocatului, care dispune apoi de mai multe instrumente profesionale în arsenalul său argumentativ și logic, elemente care, în cele din urmă, îi asigură mai multă adecvare, pertinență și siguranță în observațiile și pozițiile adresate instanțelor de judecată. În opinia mea, tot mai mulți studenți la drept văd beneficiile erudiției juridice prin multidisciplinaritate și aprofundarea cunoștințelor în general, o realitate de care mă bucur și pe care o încurajez.

Întrebare : Acum sunteți lector universitar la Facultatea de drept a Universității din Sherbrooke. De ce ai ales predatul?
Răspuns : Pentru mine, este cea mai plăcută activitate profesională. Este și cea mai logică consecință care decurge din cunoștințele dobândite de-a lungul anilor de studiu. Cu cât cercetătorul din mine acumulează mai multe informații, cu atât mai mult este condus de dorința de a transmite aceste cunoștințe studenților care se află acum în aceeași poziție în care eram eu în urmă cu ceva timp. Așa cum se întâmplă adesea cu activitățile profesionale care merită cu adevărat desfășurate, am început de la cel mai jos nivel al scării academice și, printr-o combinație de perseverență, pasiune și muncă asiduă, mi s-au încredințat din ce în ce mai multe responsabilități : corector de examene pentru mai mulți profesori, cercetător, asistent de cercetare, asistent universitar și lector universitar. În plus, predatul este un adevărat privilegiu pentru mine, permițându-mi să am un alt tip de impact, direct și personal, asupra viitorului profesiei.

Întrebare : Care este mesajul dumneavoastră pentru studenți și viitorii avocați legat de profesie?
Răspuns : Sper că viitorii avocați vor reține din acest interviu importanța implicării academice și profesionale și importanța de a dobândi cunoștințe din ce în ce mai relevante și mai variate, atât specifice cât și generale, și de a le pune în slujba clienților lor, a profesiei și a societății în ansamblu. Un cuvânt de încurajare și pentru studenții care nu sunt siguri de alegerea lor : dreptul vă oferă multiple oportunități de carieră. Fiți rezilienți și bine intenționați, și ușile se vor deschide în cele din urmă pentru voi.


Această postare a fost scrisă de Katharine Hsu. Aceasta este actualmente avocată pentru Ministerul de Justiție din Canada.

Suivant
Suivant

Centrul de securitate al telecomunicațiilor din Canada (CST) declarat „recalcitrant”